Czas a wino francuskie – czy to prawda?

0
64
delikatesy

Powiedzenie „im starsze tym lepsze” odnosi się bardzo często do francuskich win. Przyjęło się nawet, że trunki leżakujące nawet przez kilkadziesiąt lat, uzyskują najlepsze walory smakowe. W praktyce bywa jednak inaczej, gdyż tak naprawdę trudno liczyć tu na jakąkolwiek prawidłowość.

Stare nie znaczy lepsze

Tak naprawdę tylko niektóre, francuskie wina mogą być przechowywane naprawdę długo. Co ważne, kluczową kwestią jest tu nie tylko czas, ale też warunki leżakowania wina. Niektóre winiarnie mają swój specyficzny i wyjątkowy mikroklimat. Zwykle są one najbardziej znane we Francji i produkują popularne marki win. Niestety, nie jest to regułą. Zdecydowana większość win nadaje się do spożycia w relatywnie krótkim czasie od rozlania. Istotne znaczenie ma tu również kolor folii, która pokrywa korek. Jeśli jest ona zielona, to jest to znak, że dane wino było rozlewane od razu u producenta.

Kiedy pić wino francuskie?

Maksymalny czas leżakowania wina francuskiego nie powinien przekraczać dwóch lat. Kwestią istotną jest tu rodzaj trunku. Mówiąc o winach białych, warto spożywać trunki, które mają 2 – 3 lata. Ma się wtedy gwarancję, że wino posiada swoje wszystkie najważniejsze cechy smakowe. W przypadku win czerwonych czas ten jest zdecydowanie krótszy i wynosi od 6 do maksimum 9 miesięcy. Dlaczego zatem niektóre francuskie alkohole muszą być składowane przez kilka dziesięcioleci? Odpowiedź jest prosta – są to specjalne odmiany trunków, których skład chemiczny zmienia się tylko na skutek ściśle określonych reakcji.

Od czego zależy jakość wina?

Walory smakowe win francuskich nie są jednolite. Niektórzy doceniają np. jedynie słodkie wina. Inni z kolei uważają, że pierwszeństwo powinny posiadać wina wytrawne, bo tylko one – według nich – charakteryzują się mocnym, wręcz bardzo cierpkim smakiem. Dla jeszcze innych cechą najważniejszą pozostanie kolorystyka wina francuskiego, która – w zależności od składu – może być czerwona, biała lub różowa.

Reasumując, długie leżenie nie służy większości win. Aby wiedzieć, czy dany rocznik ma faktyczny wpływ na jakość trunku, trzeba po prostu być znawcą francuskich alkoholi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here