Cynk to jeden z najważniejszych mikroelementów, wchodzący w skład ponad 200 enzymów, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ten pierwiastek niezbędny jest dla podtrzymania płodności i wspomagania naturalnej odporności. Jego dostępność w diecie jest umiarkowana, a jego przyswajalność z naturalnych źródeł nie jest wysoka. Sprzyja to ryzyku wystąpienia niedoboru tego pierwiastka w organizmie. Jaką rolę odgrywa w organizmie człowieka? Jakie są źródła cynku? Co w przypadku niedoboru tego pierwiastka? Sprawdźmy to!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/cynk-rola-w-organizmie-zrodla-w-diecie-niedobor-i-nadmiar/
Cynk – rola w organizmie
Cynk odpowiada za wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Chodzi tutaj o przewodnictwo nerwowe, pamięć, koncentrację, sprawność intelektualną i samopoczucie psychiczne. Co więcej wpływa on na rozwój układu nerwowego u płodu i warunkuje prawidłowy przebieg
Cynk uczestniczy w procesie syntezy insuliny przez trzustkę – pośredniczy w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Odpowiada on za modulacje działania układu odpornościowego, działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia też włosy, skórę i paznokcie.
Cynk stymuluje proces mineralizacji kości, regeneracji tkanek i kurczliwości mięśni, zapewniając tym samym elastyczności naczyniom krwionośnym. Co więcej reguluje on miesiączkowanie, wpływa na odpowiedni poziom libido oraz płodność. U kobiet cynk zapobiega resorpcji zarodka, natomiast u mężczyzn odpowiada za proces produkcji plemników i zapewnia ich optymalną ruchliwość.
Źródła cynku w diecie
Najbogatszymi źródłami cynku dostarczonego w diecie są:
- owoce morza,
- ryby,
- mięso,
- orzechy,
- sezam,
- kiełki pszenicy,
- pestki dyni.
Jakie są objawy niedoboru cynku w organizmie?
Zwiększone zapotrzebowanie na cynk pojawia się u osób, które stosują używki, pracują fizycznie oraz są narażone na intensywny stres. Co więcej wysokie zapotrzebowanie na ten pierwiastek pojawia się u osób uprawiających sport, a także stosujących diety odchudzające, wegetariańskie i wegańskie.
Objawami niedoboru cynku są:
- zmęczenie,
- pogorszenie pamięci i koncentracji,
- spadek apetytu,
- stany depresyjne,
- zwiększona podatność na infekcje,
- nadmierne wypadanie włosów,
- suchość i łuszczenie się skóry,
- spowolnione gojenie się ran,
- zaburzenie smaku i węchu.
Zobacz też: http://www.zyrardowianka.pl/wapn-jaka-jest-jego-rola-w-organizmie/