Topinambur – nowe warzywo w naszej kuchni i jego zastosowania

0
40
topinambur
fot. pixabay.com

Kuchnia, którą znamy od lat powoli się zmienia. Coraz częściej szukamy innowacji w dziedzinie smaków i formy naszych potraw. Zmiany tych gustów kulinarnych nie tyczą się tylko osób młodych, dostrzegamy je również u osób starszych, które często ze względów zdrowotnych chcą lub nawet muszą zmienić swoje upodobania.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/topinambur-wlasciwosci-odzywcze-przepisy-dania-topinamburu/

Zmiana nawyków żywieniowych

Potrawy, które nie tak dawno królowały praktycznie codziennie na naszych, polskich stołach powoli znikają lub zmieniają swoja formę. Często też nie zawsze chcemy kultywować pewne tradycje spożywcze, które obecnie mówiąc prosto, mimo, że smaczne mogą być też niezdrowe.

Modne stają się szczególnie nurty wegańskie i wegetariańskie. Nasza kuchnia coraz częściej chce szukać alternatywy do tłuszczów zwierzęcych, chcemy mieć również wybór w dziedzinie smaków dla niektórych warzyw, co do których możemy odczuwać spory przesyt.

Sytuacja taka może mieć miejsce w przypadku wykorzystania dobrze znanego nam ziemniaka, kartofla, czy też pyrki. Warzywo to znane  w całej Polsce doczekało się nawet różnych określeń w zależności o regionu geograficznego. Smak ziemniaków zna każdy z nas, przez długie lata było on na tyle tanim i popularnym zapychaczem, bez którego nie mógł się odbyć praktycznie żaden, porządny obiad.

Ziemniaki, schabowe, kapusta, tak brzmiała nasza kulinarna mantra  narodowa.

Zapewne będzie tak jeszcze długo jako, że smak powyższych dań jest niezaprzeczalny, ale wielu z nas chciało by czasem spróbować czegoś nowego.

Topinambur nowe znaczny dobre

Topinambur przychodzi na ratunek wszystkim znudzonym tradycyjnym puree, i tym którzy nie mogą już patrzeć na gotowane kartofle.

Warzywo to przywędrowało do nas z Ameryki Północnej j śmiało poczyna sobie na naszych , polskich stołach. Dzięki podobnej formie do ziemniaka, może być z powodzeniem wykorzystywane jako dodatek do dań mięsnych, typowo obiadowych. Gotuje się je podobnie jak ziemniaki, po ówczesnym obraniu. Należy jednak pamiętać, że Topinambur wymaga o wiele krótszego czasu gotowania.

Jego smak będący na pograniczu, ziemniaków, orzechów, pasternaku i słonecznika sprawia, że będzie on również świetnym dodatkiem do wielu sałatek. W połączeniu z oliwą, czarnuszką, cebulą i parmezanem będzie smakował doskonale.

Docenią go również osoby będące na diecie ze względu na wysoką zawartość inuliny, która jest przyjazna dla osób chorych na cukrzycę. Inulina wpływa również na oczyszczanie organizmu z toksyn.

Przeczytaj też: http://www.zyrardowianka.pl/skrecenie-stawu-skokowego/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here