Dawniej niemalże w każdym polskim domu można się było natknąć na tradycyjne naczynia wykonywane z kamionki. Ludzie nie mieli bowiem pieniędzy na to, by regularnie inwestować w nowoczesne patelnie z teflonu czy fantazyjne rondle, a czasem nawet nie mieli dostępu do tak innowacyjnych przyrządów. Musieli radzić sobie w inny sposób, tworząc naczynia z materiałów, które były ogólnodostępne i łatwe w wydobyciu. W ten sposób powstawały pierwsze garnki kamionkowe, dziś zapomniane przez połowę społeczeństwa. Niewiele osób posiada je obecnie w swoich kuchniach i większość uważa, że są one obecnie zupełnie zbędne i nikomu do niczego niepotrzebne. W tym twierdzeniu jest jednak sporo fałszu, ponieważ garnek kamionkowy nawet dziś ma szeroką gamę zastosowań. Warto ją poznać i być może w ten sposób przekonać się do zakupu tego tradycyjnego naczynia. Wraz z jego pomocą da się wyczarować fantastyczne dania.
Garnki kamionkowe podstawą tradycyjnej polskiej kuchni
Obecnie branża kulinarna rozwija się i zmienia z dnia na dzień. Tym samym ludzie pragną próbować dań z całego świata, chętnie udając się do azjatyckich restauracji czy samodzielnie starając się przygotować meksykańskie dania w swoich domach. Postępują w ten sposób sami mieszkańcy Polski, zapominając przy tym, jak wspaniała może być tradycyjna kuchnia ich kraju. Większość ludzi nie docenia bowiem polskich smaków, a są one niezwykle intensywne i zazwyczaj dość zaskakujące.
Aby wprowadzić je do swojej kuchni, warto sięgnąć właśnie po garnki kamionkowe, które pozwalają na przygotowanie tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można w nich ugotować chociażby bigos – potrawę z kapusty kiszonej, boczku, tłustego mięsa i pomidorów. Każdy, kto sobie o niej przypomni, na pewno nabierze na nią ogromną ochotę, bo jest ona po prostu bardzo smaczna. Co więcej taki bigos zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. spore ilości błonnika, dlatego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i od czasu do czasu zjadać na obiad. Jego intensywny smak, choć przypadnie do gustu wielu osobom, może jednak nie odpowiadać osobom młodym, dlatego im warto zaproponować nieco inne, bardziej delikatne potrawy.
Nie tylko bigos
Garnek kamionkowy służy bowiem nie tylko do gotowania bigosu. Od lat przyrządza się w nim również pełnowartościowe zupy (m.in. żur), które zadowolą nawet największego niejadka, gdyż da się je w prosty i szybki sposób skonsumować. Kamionkowe garnki można też wykorzystywać w celu własnoręcznego stworzenia ogórków kiszonych, smalcu lub kapusty. Takie dania ugotowane we własnej kuchni zawsze są najsmaczniejsze!
Kuchnia miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni po prostu nie może się obyć bez garnków kamionkowych. Są one tak wielofunkcyjne, że każdy bardzo szybko się w nich zakocha, jeśli tylko spróbuje cokolwiek w nich ugotować. Garnki kamionkowe sprawią, że gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze, ponieważ zazwyczaj mają one na tyle spore rozmiary, iż można w nich przyrządzić ogromną porcję bigosu dla całej rodziny. To naprawdę się opłaca.
od razu przypomina się bigos u babci
Strasznie ciężkie są
jedzenie z takich garnków smakuje zupełnie inaczej…