Chyba większości z nas zupy kojarzą się z wytrawnymi daniami, a czekolada z deserami. Jednak zupy można przyrządzać zarówno na słodko, jak i w niecodziennym połączeniu z warzywami. Zupy z czekoladą mogą być niezwykle smaczne i udane! Oto 5 oryginalnych przepisów, które naprawdę smakują wybornie.
1. Zupa czekoladowa z ryżem
Danie przypomina nieco risotto, jednak ma bardziej płynną konsystencję. Gotujemy ryż, a na patelni podgrzewamy masło i wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy aż się lekko zarumienią i dodajemy łyżkę cukru. Gdy się rozpuści, przekładamy całość na papier do pieczenia i studzimy. Gotujemy mleko z łyżką masła, szczyptą soli, a następnie dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Gdy czekolada już się rozpuści, dodajemy do ryżu i posypujemy płatkami migdałowymi
2. Krem z kalafiora z chałwową pianą i gorzką czekoladą
Tym razem połączymy mięso z nutką gorzkiej czekolady. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w mleku i bulionie. Kolejną porcję mleka i chałwę podgrzewamy kilka minut. Rostbef doprawiamy, smażymy na patelni grillowej i kroimy na plasterki. Następnie miksujemy kalafiora podlewając śmietanką i dodajemy spienione mleko chałwowe. Zalewamy mięso, posypujemy tartą czekoladą i gotowe!
3. Zupa czekoladowa w drożdżówkach z karmelizowanymi gruszkami
To danie stanowi prawdziwą poezję smaków! Wbrew pozorom zupa nie jest trudna w przygotowaniu. Należy rozpuścić czekoladę w gorącym mleku i śmietance, dodać cukier puder i kakao. Żółtko jaja mieszamy z odrobiną zupy I wlewamy do garnka. Na patelni podgrzewamy masło, cukier, miód, skórkę i sok z cytryny oraz pokrojone gruszki. Wydrążone drożdżówki uzupełniamy zupą, dodajemy gruszki, płatki migdałowe i startą czekoladę.
4. Kremowa zupa z cukinii z karmelową nutą
W tym przepisie wykorzystamy ziemniaki, cukinię i cebulkę. W pierwszej kolejności smażymy warzywa i wrzucamy do bulionu. Dodajemy serek topiony oraz czekoladę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną, a następnie miksujemy blenderem. Pysza zupa krem gotowa!
5. Karmelowo-czekoladowa zupa ze słodkich ziemniaków
A może zupa krem z nutką karmelu? Aby danie miało wyrazisty i niecodzienne smak, bataty pieczemy, a następnie gotujemy razem z cebulką i ekstraktem z wanilii. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy zupę, dolewamy śmietankę i posypujemy startą karmelowo-białą czekoladą.
Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl. Smacznego!